De eerste fout is gemaakt, doordat Maxime Verhagen en Bert Koenders met de NAVO (in de persoon van Anders-Fogh Rasmussen) een optie om de militaire missie in Uruzgan te verlengen besproken hebben. Terwijl die optie in welke vorm dan ook niet bespreekbaar was voor een van de coalitie partijen. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is nog steeds niet opgehelderd, maar het lijkt erop, alsof Wouter Bos hier enorm heeft zit draaien, door eerst intern in het kabinet te zeggen dat een trainingsmissie in Uruzgan voor de PvdA bespreekbaar was en daar later, toen het verzoek van de NAVO eenmaal op de deurmat lag, op terugkwam. Wanneer Wouter Bos van gedachte is veranderd en waarom zullen wij wellicht nooit meer achter komen. Maar dat het PvdA smaldeel van mening is veranderd lijkt evident. Aangezien Wouter Bos zelf na de ministerraad in de hoedanigheid van vice-premier (Balkenende zat in Vancouver) verklaarde (http://bit.ly/cdsg4s) dat er met de NAVO is gesproken over Uruzgan en dat deze gesprekken in het kabinet zijn behandeld. Ook verklaarde Bos dat de gesprekken met de NAVO hebben geleid tot de brief die verzonden is waarin het verzoek te blijven in Uruzgan wordt gedaan. Wouter Bos had veel eerder moeten aangeven aan Maxime Verhagen dat het voor de PvdA onmogelijk was in Uruzgan te blijven en niet de overige coalitiegenoten aan het lijntje houden.
Dan is er nog een cruciale fout gemaakt door het kabinet. Op een gegeven moment lag de optie Uruzgan op tafel, Wouter Bos schijnt bij dit gesprek niet aanwezig te zijn geweest, omdat zijn dochter jarig was, en toen heeft de PvdA gezegd, dat Uruzgan een optie was, maar dat er eerst een verzoek van de NAVO moest komen. Op dit moment dat Verhagen het groene licht te hebben gekregen. Helaas voor hem, de reputatie van Nederland en voor de Nederlandse militairen bleek hij er gruwelijk naast te zitten. Waarschijnlijk was het ook deze inschatting die Verhagen achteraf als ‘naïef’ bestempelde. Achteraf gezien, met de kennis van nu, had Verhagen moeten zeggen tegen Koenders (en Bos): “Dat doen we niet, we gaan geen verzoek laten komen van de NAVO, zolang er nog geen volledige overeenstemming is over het te voeren beleid.” Zelf heeft Verhagen ook toegegeven, dat er in het kabinet nog geen besluit was genomen. Dit deed hij tijdens het beruchte tweede kamer debat, de donderdag voordat het kabinet viel. Tijdens dit debat verklaarde hij ook trouwens, dat een verzoek van de NAVO ook met NEE kan worden beantwoord. Hiermee spreekt hij defensie-specialist Rob de Wijk (http://bit.ly/9wuKGV) tegen, een expert die later ook door Balkenende is aangehaald in Buitenhof van 21 februari (http://player.omroep.nl/?a
Al met al komt het over als geklungel op het hoogste niveau, amateurisme dat zijn weerga niet kent. Zo’n belangrijk onderwerp wordt door onze professionele politici op een manier behandeld, die totaal niet te bevatten is. Gelukkig is een van de hoofdrolspelers al van het politieke toneel verdwenen, ook al is dat om zijn kinderen vaker te zien, maar de overige drie Verhagen, Balkenende en Koenders moeten zijn voorbeeld nog volgen. Het lijkt mij nu zaak om Verhagen de rotzooi op te laten ruimen en alle schuld op zich te laten nemen, zodat niet zijn opvolger daar nog extra mee wordt belast en daarna kan Maxime lekker iets anders doen, zolang het maar niet iets is waarbij hij namens Nederland internationale betrekkingen moet onderhouden. Internationaal gezien zijn hij en Balkenende al hun geloofwaardigheid kwijt. Wellicht dat Koenders de dans nog kan ontspringen, maar ook hij zou er beter aan doen uit de politiek te stappen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten