zaterdag 3 april 2010

Geert Wilders en zijn aanhangers zijn een soort tokkies

In het oude Griekenland was er een parlement, maar geen volksvertegenwoordiging. Het parlement werd gerund door de burgers, die de tijd en de zin hadden om aan het parlement deel te nemen. De bedoeling van dit parlement was om ervoor te zorgen, dat de mensen samen afspraken konden maken om zaken te regelen of wetten te maken. Om dat dit systeem niet kan werken in een land van 16.7 miljoen mensen hebben we een volksvertegenwoordiging. Het doel van die volksvertegenwoordiging is hetzelfde als die van het Oude Griekse parlement, namelijk ervoor zorgen dat we met zijn allen een zo leefbaar mogelijke samenleving krijgen voor een zo groot mogelijke groep.

De meeste politici in Nederland zijn van mening, dat ze altijd serieus het debat met Wilders moeten aangaan, omdat als ze hem schofferen of negeren, ze dat ook eigenlijk met zijn kiezers doen. Ik ben het eens met de opvatting, dat als je iets over Wilders zegt, dat ook zijn kiezers raakt. Als je Wilders belachelijk maakt vanwege zijn denkbeelden dan maak je ook zijn kiezers belachelijk, die zijn opvattingen delen. Maar als dat zo is dan geldt dat ook andersom. Als bijvoorbeeld PVV’er De Mos mevrouw Van Gent (Groen Links) beledigt vanwege haar omvang, dan schoffeert hij niet alleen Van Gent, maar ook haar stemmers en de mensen die gewoon simpelweg respect hebben voor haar persoon, los van haar politieke opvatting.

Geert Wilders en de PVV hebben niks anders gedaan (de afgelopen drie jaar dat ze in de kamer zaten) dan zoeken naar redenen om kritiek en beledigingen te uiten op het kabinet en hun collega’s, die ook in de oppositie zitten. Kritiek is geen ramp, maar als je alleen maar bezig bent om te kijken hoe je iemand vandaag weer kan pakken of een hak kunt zetten, wordt dat op den duur heel irritant. De PVV is te vergelijken met de buurman, die als je heg iets te groot wordt, gelijk naar de rechter stapt, als je BBQ feest iets te luidruchtig is de politie belt en die je auto-banden laat leeglopen als je een rondje gaat fietsen. Als je zo leeft, wordt het erg lastig een productieve relatie op te bouwen met je buren. Hetzelfde geldt voor de politiek, als je andere partijen stelselmatig schoffeert, dan wordt samenwerken extreem lastig, wellicht onmogelijk.

Dat veel PVV’ers een probleem hebben met het politieke establishment is wellicht begrijpelijk en soms ook terecht. Maar als men dan maar op iemand stemt, die weinig anders doet dan de politici van andere partijen beledigen en bekritiseren, betekent dat je eigenlijk ook al je landgenoten die niet op Wilders hebben gestemd, beledigt en bekritiseert. Misschien is dat wat de meeste PVV’ers willen, maar mij lijkt dat sterk. Wilders lijkt de laatste tijd bezig met een charme offensief en hij probeert het gat te verkleinen met de overige partijen. Maar na drie jaar zich zo gedragen te hebben, als hij en zijn partijgenoten hebben gedaan, dan zou hij zo ontzettend moeten draaien, dat Wouter Bos daar nog jaloers op zou zijn. Wilders kan dat ook niet doen, zonder compleet ongeloofwaardig te worden. Het is nu alleen te hopen, dat potentiĆ«le PVV stemmers zich daar nu bewust van worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten