vrijdag 25 mei 2012

ESM en de soevereiniteit


Wilders wil van de verkiezing in september een referendum maken over Europa. Waar een paar weken geleden nadat Wilders wegliep bij het Catshuis overleg, het leek of de prominente rol van Wilders ten einde zou zijn, lijkt hij nu weer helemaal terug te zijn waar hij was geweest. Hij bepaalt het debat. Het debat over het ESM (Europees Stabiliteitsmechanisme) is voor hem de eerste uitgelezen mogelijkheid om dat debat aan te zwengelen.

Tegenstanders van het ESM beweren dat er soevereiniteit van NL naar Europa wordt overgedragen. Dit is niet correct, er wordt 40 miljard overgedragen in een noodfonds. En over dat noodfonds hebben we, in verreweg de meeste realistische scenario's, ook nog volledige zeggenschap. Maar mijn grootste bezwaar tegen ESM tegenstanders SP en PVV is dat ze een fabeltje verkopen. Het fabeltje dat zij verkopen is namelijk dat we als Nederland onze soevereiniteit behouden als we de schulden maar laten oplopen, zonder serieuze plannen te hebben om die terug te dringen. Roemer en Wilders willen meer geld uitgeven dan dat er binnenkomt. Om dat tekort op te vangen moet er geld geleend worden. Daarnaast zijn er ook nieuwe obligatie's nodig om de aflopende obligatie's op te vangen.

Het ironische is, dat dit geld vooral van banken en pensioenfondsen zal moeten komen en wellicht dat er nog een wat obligatie's gekocht worden door vermogende particulieren. De zogenaamde financiële markten waar Roemers en zijn SP vaak tegen hebben geageerd. De ironie is dat Roemer en Wilders met hun vooringenomen beleid ons helemaal afhankelijk maken van deze financiële markten. Deze markten bepalen hoe lang het door hun gewenste stimuleringsbeleid gevoerd kan worden. Als zij niet meer bereid zijn dat te financieren, dan houdt het op. En op dat moment zou Nederland of in een Argentijns scenario terecht komen, waarin alle spaarders hun geld kwijt zijn. Of Nederland wordt dan overgeleverd aan het IMF, zoals Griekenland dat nu is aan de Troika. Als het IMF ons dan nog kan redden, zou dat een best-case scenario zijn. Maar dan blijft er van de felbegeerde soevereiniteit helemaal niks meer over.

Met het ESM, wordt een maatregel genomen, om ervoor te zorgen, dat landen in de eurozone niet een speelbal worden van de speculanten. Het ESM is juist bedoeld om ervoor te zorgen dat wij in Europa weer grip op de situatie krijgen, dat wij weer in controle komen. Dat het ESM geen fraai iets is mogen duidelijk zijn. Maar we moeten de realiteit onder ogen zien, dat Nederland de volledige soevereiniteit al lang uit handen heeft gegeven. Dat is niet omdat we nu de euro hebben of onderdeel uitmaken van Europa. Dat komt omdat we een overheidsschuld hebben van meer dan 400 miljard. En daarnaast een tekort van meer dan 18 miljard (als het Lente-akkoord wordt uitgevoerd). En dan willen Wilders en Roemer in 2013 meer dan 24 miljard bijlenen. Het fabeltje dat ze verkopen is, dat we met zo'n hoge schuld en zo'n hoog tekort nog soeverein zijn over onze eigen financiën en dat we maar alles kunnen doen en laten. Maar helaas moet ik toegeven, dat beide partijen op dit moment in de media hun verhaal ontzettend goed weten te spinnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten